Ga naar de inhoud

CTS GROUP en HVC

Herbert Vissers College staat met CTS GROUP in de krant van September 2020 van het Sterk Beroepsonderwijs. Lees hieronder het hele artikel.

Er zit toekomst in de logistiek

Het Herbert Vissers College in Nieuw Vennep werkt bijna drie jaar nauw samen met logistiek dienstverlener CTS GROUP uit dezelfde plaats. Een win-win: de school wil leerlingen zoveel mogelijk de praktijk laten zien en CTS GROUP hoopt op nieuwe werknemers. Een dubbelinterview met projectleider Jaimie Hooi van het HVC en directeur Edwin Beentjes van CTS GROUP.

Wat doen jullie zoal in de samenwerking?

Jaimie Hooi: “Vlak voor het uitbreken van de coronacrisis hebben alle mavoleerlingen uit de bovenbouw een rondleiding door het bedrijf gehad. We organiseren regelmatig werkbezoeken en snuffelstages en CTS GROUP verzorgt gastlessen op school. Er zijn concrete plannen om binnenkort praktijkdagen op locatie te gaan geven. Leerlingen in het profiel Economie & Ondernemen werken dan bepaalde uren mee met medewerkers op de werkvloer en krijgen tussendoor avo-vakken als Nederlands en Engels. Die lessen worden dus gegeven in de context van de echte beroepspraktijk.”

Edwin Beentjes: “We willen jongeren de wereld van de logistiek laten zien, want de meesten hebben daar geen idee van. De chauffeur kennen ze nog wel, maar er is een scala aan andere beroepen in de logistiek dat nauwelijks bekend is. Denk bijvoorbeeld aan fysieke beroepen als magazijn- en overslagmedewerker, functies op de Commerciële Afdeling, Customer Services (Klantenservice), Back Office en de afdeling Planning. Wij willen jongeren goed informeren en ze de mogelijkheden laten zien vóórdat ze keuzes maken. Logistiek is een topsector in Nederland met ontzettend veel werkgelegenheid.”

Mooi toch!

Beentjes: “Ja, maar er is een groot tekort aan magazijn- en overslagmedewerkers en chauffeurs. Deze fysieke beroepen hebben weinig status in de samenleving; men denkt dat deze beroepsbeoefenaren weinig verdienen. Maar het is juist zo dat deze banen, vanwege de schaarste, beter betalen dan een administratieve kantoorbaan voor een vmbo’er of mbo’er. Dat zijn bovendien banen die in de toekomst dreigen te verdwijnen vanwege de automatisering.”

Hooi: “Via onze gezamenlijke programma’s en activiteiten proberen we het imago dat deze fysieke beroepen hebben te keren. We laten leerlingen zien dat het werk schoon en fysiek niet zwaar is. We nemen ze mee naar de kantoren waar ze de andere beroepen in de logistiek zien. Daardoor wordt de sector aantrekkelijker. We zien nu al dat de interesse voor een mbo-opleiding in de logistiek toeneemt en dat leerlingen voor bijbaantjes op zaterdag voor CTS GROUP kiezen.”

CTS GROUP wil Vmbo- en Mbo-leerlingen ook opleiden via het eigen Talent Plan. Hoe gaat dat?

Beentjes: “Gedurende twee jaar doorlopen deze jongeren alle afdelingen binnen ons bedrijf, zodat ze kunnen ontdekken waar hun talent ligt. Als ze dat weten hopen we natuurlijk dat hij of zij daarna bij ons wil blijven. Vmbo’ers die voor deze route kiezen ondersteunen we bij het behalen van hun startkwalificatie en eventueel verdere diploma’s. Een diploma vinden we belangrijk.”

Hooi: “Het Talent Plan kan interessant voor vmbo-leerlingen die op school dreigen uit te vallen. We zoeken met CTS GROUP naar de juiste vorm en voorwaarden om deze route naar niveau 1 en/of twee aan te kunnen aanbieden.”

Heeft CTS GROUP een bepaald aantal leerlingen voor ogen om via de samenwerking te interesseren?

Beentjes: “Nee hoor. De enige weg om de wereld van transport & logistiek herkenbaar te maken voor leerlingen is via het onderwijs. Daar zetten wij op in. En daarvoor hebben wij de vereiste lange adem. Belangrijk is dat jongeren ontdekken dat er toekomst zit in fysieke functies in het logistieke bedrijf.”

Hooi: “Je ziet dat de samenwerking steeds meer vruchten begint af te werpen. Er zijn steeds nieuwe plannen. Dankzij CTS GROUP hebben we de blik veel meer naar buiten gericht. We hebben geleerd hoe we het onderwijs kunnen aanvullen met de praktijk. We streven een dergelijke samenwerking met meer bedrijven in de regio na. Dat lukt ook steeds beter.”

Edwin, jij geeft zelf ook gastlessen op het HVC. Hoe is dat?

Beentjes: “Hartstikke leuk. Ik ben zelf ook een mavoleerling en heb als selfmade ondernemer dit bedrijf met 350 medewerkers opgebouwd. Zo’n verhaal spreekt jongeren aan. Ik vertel hen dat ze met een normaal stel hersens en voldoende ruggengraat iets kunnen bereiken in het leven.”

Hooi: “De boodschap is helder.”

Contact-informatie

STO Haarlemermeer / Bollenstreek-Noord, Contactpersoon: Hans Luijk
h.luijk@dunamare.nl
Menu items

HOME
ZO MOOI IS TECHNIEK
CONTACT
BEDRIJVEN

Deelnemers

Stichting Iris

Stichting Fioretti Teylingen

Dunamare Onderwijsgroep