Ga naar de inhoud

Docenten bezoeken Cremer Lisse

In de serie ‘Bedrijfsbezoeken’ organiseerden we vanuit STO op 13 oktober 2021 een bezoek aan Cremer in Lisse. Vele collega’s rijden er dagelijks langs. Soms al jarenlang. En vele collega’s zien het bedrijf uitbreiden, verbouwen en groeien. Het lijkt welvarend. Maar wat gaat er schuil achter die gevels? 

Dat bleek bij binnenkomst allereerst een zeer indrukwekkende en grote ontvangsthal inclusief een grote inpandige vijver met prachtige (koi) karpers (aangelegd door de vriend van Sanne hoorden we achteraf)

De directeur en een manager ontvingen ons en vertelden over de start van het bedrijf in 1949. Cremer senior, zoals zij deze pionier noemden was begonnen om het handmatig tellen van bollen uit handen te nemen van de vele medewerkers die daarvoor nodig waren, door een bollen-telmachine te maken. Die werd met argwaan bekeken en gezien als een concurrent voor noeste arbeid. Maar het succes van de telmachine was duidelijk en al snel kwamen er fabrikanten die chocoladerepen hadden om te tellen. Daarna ging het heel snel en eigenlijk zijn er weinig producten in de wereld die, als ze geteld moeten worden, niet geteld zijn door een machine van Cremer of één van de weinige concurrenten in het buitenland. Kortom, ‘wij’ blijken wereldberoemd te zijn op dit gebied.

Na dit prachtige bedrijfsverhaal – dat ik hier niet volledig kan schetsen, dan moet je er echt zelf bij zijn – mochten we een kijkje nemen in de productiehallen van deze machines. En dan gaat er een wereld open. Prachtige schone hallen waar de mooiste en nieuwste technieken worden ingezet om prachtige slimme machines te maken. Dan zie je dat alle componenten in eigen afdelingen door het bedrijf zelf bedacht en gemaakt worden. Niet voor niets hebben ze een eigen research and development afdeling. Ik vergelijk dat met onze lessen Onderzoeken en Ontwerpen in het eerste en tweede leerjaar bij Techniek & Technologie of met de lessen Slimme Technologie bij D&P en PIE.

Nadat we enorme volautomatische freesmachines in werking hadden gezien, een lasafdeling, een elektronica-afdeling en een assemblage afdeling waar enorme platforms met telmachines staan, die (live) getest werden belanden we in de showroom. Daar kregen we nog even het summum te zien van de prachtige en technisch indrukwekkende machines die Cremer maakt.

Het hoogtepunt van de dag was wel ,wat mij betreft, dat onze oud leerling Nick Koper, daar de jongste bediende, ons vertelde over zijn werk en leren op de werkplek aldaar. Dan zie en hoor je dat een leerling die tot voor kort bij ons op school zat, in een bedrijf als Cremer in staat is om hoogwaardig technisch werk aan te leren en wat Nick allemaal nog kan bijleren. Vooral ook mooi om te horen hoe trots hij op het werk is én, niet te vergeten, hoe tevreden Cremer is met Nick. Het bedrijf ziet graag dat wij meer leerlingen kennis laten maken met Cremer, en wil ook meewerken aan andere manieren om Techniek of ondersteunende beroepen die binnen het bedrijf van belang zijn onder de aandacht te brengen. We plannen een vervolggesprek om dat verder uit te werken maar voor nu denk ik dat ik namens alle collega’s spreek die er bij waren als ik zeg dat we zeer onder de indruk waren van dit mooie bedrijf, zo dicht bij de school.

Contact-informatie

STO Haarlemermeer / Bollenstreek-Noord, Contactpersoon: Hans Luijk
h.luijk@dunamare.nl

Deelnemers

Stichting Iris

Stichting Fioretti Teylingen

Dunamare Onderwijsgroep